top of page
  • Redactie

Wat is leadgeneratie?

Leadgeneratie is het genereren van nieuwe leads (B2B of B2C) voor je eigen onderneming. Een lead laat vervolgens zijn of haar gegevens achter, doordat zij een offerte aanvragen, een contactverzoek sturen of een gratis weggever downloaden.


Wat is leadgeneratie?

Leadgeneratie is het proces, waarmee er nieuwe leads voor het bedrijf gegenereerd worden. Tijdens het proces worden activiteiten ingezet, waarmee een bedrijf in contact kan komen met potentiële klanten. Deze potentiële klanten worden dan ook wel prospects genoemd. Wanneer de prospect zijn/haar gegevens bij jouw bedrijf achterlaat, maken zij de transformatie van prospect naar lead. Echter, is een lead nog geen klant!


Vrijwel ieder bedrijf doet aan leadgeneratie, want een bedrijf zonder klanten is een bedrijf zonder inkomsten. In sommige gevallen, kan een website met een omschrijving van de diensten en een contactformulier genoeg zijn. Toch kiezen veel bedrijven voor een actievere houding, waarmee zij zelf de controle over de toestroom van het aantal leads hebben.


Vormen van leadgeneratie

Het genereren van leads kan op verschillende manier ingevuld worden. Dit is namelijk afhankelijk van het type onderneming en doelgroep. Leads worden dan ook wel gegenereerd door middel van offline, online, face-to-face, inbound, outbound etc.


Bij Valkis Marketing leren wij dienstverlenende ondernemers, hoe zij leadgeneratie op een unieke wijze toepassen in zijn of haar onderneming. Dit wordt voornamelijk gedaan met online leadgeneratie.


Online leadgeneratie is een brede vorm van leadgeneratie. Het biedt de mogelijkheid om met een grote variatie aan online activiteiten, nieuwe leads voor de onderneming te genereren. De beste vorm van acquisitie is voor ieder bedrijf verschillend, vandaar dat er ten aller tijden maatwerk aan bod komt om de ondernemer naar het gewenste eindresultaat te begeleiden.


Leadgeneratie in de praktijk

In de praktijk is iedere ondernemer bezig met leadgeneratie. Ze proberen dan ook allerlei activiteiten, om die nieuwe klant binnen te krijgen. Echter, zien we dit dan ook vaak verkeerd gaan. De traditionele methoden van leadgeneratie worden dan ook nog vaak gehanteerd. Terwijl deze methoden vaak niet meer effectief zien.


Dan hebben we het over:

- Cold calling

- Offline adverteren

- Direct outreach

- Bloggen

- Netwerk evenementen


Als ondernemer wil je bezig zijn met je passie en niet consistent met tijdrovende taken, die vaak niet het gewenste resultaat opleveren. Vandaar dat wij dan ook adviseren om met de bovenste activiteiten te stoppen. Je wilt namelijk, dat de klant naar jou toe komt en niet dat jij consistent koude en ongeïnteresseerde personen benaderd.


Maar hoe doe je dat?


Het leadgeneratie proces

Vandaag de dag beloven vele bedrijven en 'ondernemers' dat zij je snel rijk met heel veel klanten kunnen maken. Dit, terwijl ze veelal uitgaan van informatie op Google en zelf nauwelijks ervaring rondom leadgeneratie hebben. Ze verkopen omslachtige informatie, dat op het internet bij elkaar geraapt is en zijn ervan overtuigd dat leadgeneratie niets meer is dan het verkrijgen van nieuwe gegevens van potentiële klanten.


Bij Valkis Marketing bewijzen wij het tegendeel. Logisch ook met al 1.684 ondernemers, die door ons begeleid zijn. Daarom leggen we bij deze, het leadgeneratie proces van A-Z uit.


De ideale klant

Het genereren van leads begint altijd bij de ideale klant. Je dient vragen te kunnen beantwoorden als: Wie help ik graag? Wie heeft baad bij mijn dienstverlening? Hoe ziet deze persoon er uit? Waar kan ik ze bereiken? Etc.


Op basis hiervan maak je een gedetailleerde persona, waardoor je ten aller tijden weet wie je ideale klant is en hoe je hen aanspreekt.


Het aanbod

De kracht van het aanbod wordt door vele ondernemers onderschat. Het is meer dan hetgeen wat je aanbiedt. Het aanbod bepaalt de waarde van jouw bedrijf voor jouw ideale klant. Het aanbod draagt bij aan het onderscheidend vermogen en de positionering van jouw bedrijf/merk.


Door het aanbod op de juiste manier te verpakken, creëer je vraag voor het aanbod en reserveer je een plekje in de gedachten van de doelgroep. Zodra zij dienst X nodig hebben, moet de doelgroep als het ware direct aan jouw merk/bedrijf denken.


Het genereren van leads

Wanneer je alles over de doelgroep weet, is het de taak om deze doelgroep te bereiken. Hiervoor zet je marketing activiteiten in, die in aanraking met de ideale klanten komt. Deze activiteiten spreekt de ideale klant en stimuleert hen om vervolgens een bezoek aan jouw bedrijf te nemen of het achterlaten van zijn/haar gegevens.


Let wel op: een lead is nog geen klant. Tevens, dient iedere onderneming een unieke manier van leadgeneratie te hanteren. Je wilt namelijk als de expert gezien worden en niet als een van de zovele. Wees dan ook bereid om hier hulp voor in te schakelen en niet consistent het proces van trial en error door te lopen.


Leads converteren naar klant

Wanneer je de gegevens van een potentiële klant hebt. Ook wel een lead genoemd. Is het de taak om de lead te kwalificeren. Dus hoe geïnteresseerd is deze persoon nu precies en waar is hij/zij naar op zoek. Vervolgens converteer je de lead, door hen in het beslissingsproces te begeleiden. Je zorgt ervoor dat men probleembewust wordt en vervolgens met jou samen wilt werken.


Bekijk hier de gratis video van 'Lead naar klant', waarin we dit gehele proces in detail bespreken.


Tips omtrent het genereren van leads

  1. Volg een bewezen plan van aanpak

  2. Kopieer niet de strategie van concurrenten of marktleiders

  3. Groei eerst organisch, voordat je betaalde leads gaat genereren

  4. Positioneer jezelf als expert in de markt en durf hier ook naar te handelen

  5. Het genereren van een nieuwe klant is 90% marketing en 10% verkoop, zorg dus dat je marketinguitingen of marketingsysteem optimaal presteren

Commentaires


bottom of page