top of page
  • Redactie

Wat is TikTok?

Wat is TikTok en is het relevant? Dat is een vraag die wij vaak gesteld krijgen. Daarom vertellen we graag meet over het sociale netwerk genaamd TikTok.


Wat is TikTok

Als actieve gebruiker van sociale media heb je wellicht al een keer over TikTok gehoord. Er komen verschillende filmpjes langs op andere platformen, die elk op TikTok gepubliceerd zijn. TikTok is een sociaal platform waar gebruikers videoclips met bekende nummers kunnen maken. Deze video's delen ze vervolgens met hun volgers en vrienden. De gemiddelde tijdsduur van een video is 15 tot 60 seconden.


Net als bij andere social media platformen kunnen gebruikers elkaar likes geven en op elkaars berichten reageren. Door deze video's via onder andere Facebook en Instagram te verspreiden, wordt het bereik en de impact van de video's vergroot. Veelal zijn het video's die als doel vermaak hebben.


TikTok heeft (op het moment van schrijven) welgeteld 1 miljoen gebruikers. Hiervan is het grotendeel (80%) jongeren tussen de zes en achttien jaar.


Privacyschending TikTok

Ondanks dat TikTok een platform is, wat door vele jongeren gebruikt wordt. Staat het platform ook vanaf het eerste moment onder kritiek. TikTok heeft als voorwaarden, dat jongeren onder de 13 jaar toestemming nodig hebben van hun ouders. Anders mogen ze het platform niet gebruiken. Echter, is het gemakkelijk om een andere geboortedatum in te vullen, waardoor vele jongeren het platform ongeoorloofd kunnen gebruiken.


Doordat de standaard privacy instellingen op openbaar staan, kan het profiel van de jongeren door iedereen bezocht worden. Hierdoor zijn profielgegevens en video's voor iedere gebruiker inzichtelijk en kunnen de video's op diverse kanalen gedeeld worden. Vele gebruikers, zijn zichzelf niet van deze privacy instellingen bewust. Hierdoor plaatsen zij video's en wordt er door onbekenden op de video gereageerd of gedeeld. Dit wordt dan ook in Amerika gezien als het ongevraagd verzamelen van kinderdata. Hierdoor wordt TikTok en het moederbedrijf (ByteDance) kritisch gevolgd door de Verenigde Staten en hebben er meerdere schikkingen in het verleden plaats gevonden.

Comments


bottom of page