top of page
  • Redactie

Wat is Google?

Google is een Amerikaans bedrijf dat internetdiensten aanbiedt, waaronder de bekendste zoekmachine. Naast de zoekmachine, ontwikkelt Google advertentiemogelijkheden, internet browser, opslag toepassingen, e-mail mogelijkheden en een groot aantal gerelateerde diensten.


Oprichting Google

Google werd in 1998 opgericht door twee studenten. Beide studerend aan de Stanford Universiteit te Californië. In twintig jaar tijd is Google uitgegroeid tot één van de grootste technologische bedrijven ter wereld. Dit, met de meest bezochte website op het internet: de zoekmachine.


Google zoekmachine

De meest voorkomende stelling is Google zien als zoekmachine. Logisch ook, want daar staan ze bekend om en de zoekmachine gebruikt men het vaakst. Wel geteld zo'n 3,5 miljard zoekopdrachten per dag. Via de zoekmachine ga je op zoek naar een bepaalde zoekopdracht. Zodra het zoekopdracht ingegeven is, gaat Google op zoek naar de meest relevante websites. Deze websites worden vervolgens weergegeven met elk een link, waarmee de gebruiker naar de website doorverwezen wordt.


Achter deze zoekopdrachten zit een complex algoritme. Dit algoritme is voorzien van een groot aantal criteria, waarmee iedere website beoordeeld wordt. Dit bepaald vervolgens de positie van de website in de zoekresultaten. Het zoekresultaat kan beïnvloed worden door middel van zoekmachine optimalisatie, ook wel SEO genoemd.


SEO

SEO ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd, staat zo goed als synoniem aan Google. Ondanks dat er vele andere zoekmachines bestaan, heeft Google de rol als marktleider. Hierdoor heeft de optimalisatie voor andere zoekmachines weinig meerwaarde. Door middel van SEO optimaliseer je de website op basis van de criteria van Google. Het is een proces, waarbij de meetpunten van Google doorlopend verfijnd worden.


Wanneer je dit goed toepast en onderhoud, is het mogelijk om hoger in de zoekresultaten van Google zichtbaar te worden. Dit resulteert vervolgens weer naar extra bereik, meer websitebezoekers en dus ook een grote kans op meer klanten en omzet. Echter, blijft het algoritme zichzelf consistent ontwikkelen. Hierdoor kan het zomaar zijn, dat een website die vandaag hoof in de zoekopdrachten scoort, morgen ineens op pagina 2 van de zoekresultaten gevestigd is. Ook worden websites, die misbruik maken van het algoritme, genadeloos afgestraft door Google.


SEA

Een andere manier om hoog te scoren in de zoekopdrachten is door middel van SEA. SEA is betaalde promotie, waarmee adverteerders zijn/haar website beter zichtbaar maken in Google. Ze betalen vaak per websitebezoeker, waardoor Google een grote inkomstenbron in huis heeft. De adverteerders kunnen door middel van SEA de koppositie in de zoekresultaten tegen betaling afdwingen. Dit wordt gedaan door te adverteren op de zoekwoorden, die voor het bedrijf relevant zijn. Daarbuiten om geldt hiervoor: hoe populairder het zoekwoord, des te lastiger en duurder het is om hier een koppositie te bewerkstelligen.


Gerelateerde diensten van Google

Buiten de zoekmachine om, biedt Google meerdere diensten aan. Diensten die tevens op dagelijkse basis gebruikt worden. Daarom hebben we deze voor u inzichtelijk gemaakt:


- Google Chrome - Een internet browser ontwikkeld door Google.

- Google Drive - Het opslaan en delen van bestanden in een online opslag.

- Google Maps - Het navigeren naar of het opzoeken van een bestemming.

- Google+ - Het sociale media platform van Google.

- G-Suite - Zakelijke e-mail provider voor jouw domeinnaam.

- G-mail - Persoonlijke e-mail provider.

- YouTube - Het publiceren en bekijken van video's.

Comentarios


bottom of page